perjantai 5. lokakuuta 2012

Maalaisromantiikkaa sateisiin päiviin

Sataa, sataa ropisee... Syksy on sateisia harmaita aamuja ja sateisia pimeitä iltoja, pieniä mukavia asioita siinä välissä keltaisten lehtien putoillessa pisaroiden mukana alas puista. Arkipäiväni ovat siirtyneet Tampellasta Alarantaan Laukontorille, toiselta historialliselta alueelta toiselle. Historia ei ole yllättävää, sillä Tampere on täynnä historiaa katsoi siellä melkein mihin suuntaan tahansa. 


Sateisen perjantain lounastunnilla kävelin poikki hiljaisen Kehräsaaren ja läpi aution Laukontorin Laukonkulman tiililinnan luokse. Tehtaiden työntekijöiden asuinrakennukseksi vuonna 1904 valmistunut punatiilinen talo pyöreine kulmatorneineen jatkaa kauniilla tavalla Kehräsaaren punatiilisyyttä Laukontorin toiselle puolelle. Talo on seissyt torin kulmalla jo toista sataa vuotta, millaisiahan ihmisiä siinä lienee vuosien saatossa asunut ja mitä kaikkea historiansa aikana nähnyt? Pari vuotta sitten Laukonkulma sai alakertaansa pienen Sanna's Salad Bar -nimisen salaattikahvilan. Työkavereideni suosituksesta päätin kokeilla kahvilan lounastarjonnan, joten harmautta ja tihkusadetta uhmaten kipaisin salaattikahvilan mukavaan tunnelmaan koukattuani ensin sisustuskaupan ja antikvariaatin kautta.


Nyt kun kesä on juuri jäänyt taakse, tuntuu mukavalta että Laukontorilta löytyy käyntikohteita "ei-sesonkiaikanakin". Sisustusliike Kantriinan ja Antikvariaatti Aabisin lisäksi Sanna's ehdottomasti on sellainen. Kahvila on täynnä kauniita ja hauskoja yksityiskohtia, sieltä löytyy istumapaikkoja ikkunan vierestä ja suojaisesta sopesta, ja mikä parasta, suositeltu salaattibaari todella oli hyvä! Vihreään peruspohjaan sai vitriinistä valita mielensä mukaan kahdesta neljään lisätäytettä marinoiduista katkaravuista, kanasta ja oliiveista aurinkokuivattuihin tomaatteihin, pestopastaan ja erilaisiin juustoihin. Lounaskeittolista näytti herkulliselta myös, valitettavan vähän keittoja on missään saatavilla.


Kun Tampereen Alarannan kokonaisuuteen listataan vielä Radiokirppis ja Wistup Alsace, on kokonaisuus oikeastaan aika maalaisromanttinen, ranskalainenkin jotenkin. Jos ulkona sataa liikaa, ja haluat mieluummin käpertyä sohvalle viltin alle nauttimaan syksyn tunnelmasta, tee itsellesi runsas salaatti ja kurkista suloisen nettikaupan valikoimaan löytääksesi jotain maalaisromanttista ja kaunista omaan kotiisi.


LÄMMIN PERUNASALAATTI
2 annosta:

1 nippu jääsalaattia
½ ruukkua rucolaa
1 iso tomaatti
1 punainen paprika
1 punasipuli
4 perunaa
1/4 pkt aurajuustoa

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamico -etikkaa
½ rkl sinappia
½ sitruunan mehu
½ rkl juoksevaa hunajaa
1 kynsi valkosipulia hienonnettuna
rouhaus mustapippuria
rouhaus suolaa
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.

- Pese perunat ja viipaloi ne uunipellille. Kuori ja viipaloi uunipellille myös punasipuli. Sivele perunoiden pintaan kevyesti oliiviöljyä ja rouhaise reippaasti suolaa. Paahda perunat kullanruskeiksi ja sipulit pehmeiksi 225'C noin 15 minuuttia.
- Revi kulhoon salaatti ja rucola, pilko tomaatti ja paprika. Tee kastike ja sekoita siitä 3/4 osaa salaattipohjan joukkoon.
- Kun perunat ja sipulit ovat valmiit, kokoa annokset lautasille. Salaattipohja alle, perunat ja sipulit siihen päälle ja kruunuksi katolle aurajuusto. Pirskottele loppu salaatinkastike annosten päälle.

Mykistävä salaatti. Monta komponenttia, monta hyvää makua. Yhtä aikaa makea ja hapan kastike marinoi perussalaatin todella maistuvaksi, pehmeät perunat ja uunissa sokerisiksi paahtuneet sipulit tekivät makumatkasta täydellisen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti