lauantai 28. toukokuuta 2011

Valoisia iltapäiviä sillä toisella puolella koskea

Riippuen siitä kummalla puolella Tammerkoskea tamperelainen on töissä, on toinen puoli koskea hänelle se tuntemattomampi, se missä ei tule niin usein vierailtua eikä aikaansa kulutettua. Aikaisemmin olin itse töissä Stockan puolella, asuinkin siellä, joten se oli se enemmän tutkittu puolikas minulle. Tätä nykyä työpaikan koskentoispuolisen sijainnin takia Keskustorin puoli on "mun keskusta", Stockan puoli se toinen puoli koskea. Melkein samat kaupat on kummallakin puolella, on henkat ja maukat ja Vero Modat, Suomalaiset Kirjakaupat, ärrät, kenkäliikkeet ja isot tavaratalotkin kun Sokos hallitsee Hämeenkadun yläpään katunäkymää Stockan valloitettua alapään. Kaupat ja niissä asiointi ei siis ole syy valita puoltaan Tampereesta.


Koska kuitenkin olen nykyisin päivittäin tällä toisella puolella, minulle oli yllätys, että kahvila, johon ystäväni kutsui minut kanssaan aurinkoisesta iltapäivästä terassilla nauttimaan, oli mulle uutuus! Kahvila Valo, pieni porras ja ovi beigen talon kyljessä, aurinkoinen ja tunnelmallinen terassi sisäpihalla kaupungin melulta suojassa. Kahvila Valo on kuin tyylikäs olohuone erilaisine kuitenkin sopuisasti toisiinsa sopivine kalusteineen ja kauniine tauluineen, jotka antavat tilalle tietyn tunnun. Noita tilantuntuja olen herkkä aistimaan, tunnustelemaan kalusteiden, ilmapiirin, tuoksujen ja äänien tasapainoa, joka vaikuttaa siihen kokemukseen miten kussakin tilassa viihdyn. Etsin omaa tunnelmaani, sitä jossa juuri minun mieleni lepää. Valossa viihdyin, tykkäsin sen tunnusta ja iloisesta palvelusta ja listasta, jossa oli kahvien, oluiden ja viinien lisäksi tarjolla frappea ja smoothieita! Pitkään aikaan en ole törmännyt oikein kunnolla tehtyihin smoothieihin missään kahvilassa ja nyt oli ehdottomasti aika nauttia sellainen. Kaksikin itseasiassa, sillä suuntaisin Valoon uudelleen muutaman päivän päästä nyt kun olin sen kerran löytänyt. Viikonloppuiltaisin Valossa nautiskellaan livemusiikista, sunnuntaisin aamiaisbrunssista yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Ei kuulosta huonolta kahvilalta olleenkaan, vai mitä?  http://www.kahvilavalo.fi/

Ihmetyttää tämä kaksipuolinen kaupunki nyt kun siihen kiinnitti huomionsa, kummastuttaa se että kaupungissa on tosiaan kaksi samanlaista saman arvoista puolikasta kirkkoineen, kouluineen ja kauppoineen. Miksihän Tammerkoski jakaa kaupungin kahteen osaan, onko se jakautuminen ihmisten ajatuksissa vaan? Samaan tapaan se on jakanut kaupungin jo sataviisikymmentä vuotta sittenkin vaikka mistään luokkaeroista tai hyvä-huono-alue-asetelmista ei enää olekaan kysymys. Monessa muussakin kaupungissa kuin Tampereella on joki tai järvi, mutta ei ihan samaa kahtia jakautumisen ilmiötä kuitenkaan. Ehkä nuo muiden kaupunkien vesistöt eivät jaa kaupunkiaan kahteen tasavertaiseen puolikkaaseen sillä tavalla, että puolelta toiselle ei tarvitsisi liikkua palveluiden ollessa molemmilla puolilla täysin tasaveroiset. Ehkä muissa kaupungeissa se toinen puoli on keskusta ja toinen ei, niin on ainakin Oulussa ja Rovaniemellä. Jokien toisilla puolilla ei niissä kaupungeissa ole paljoa mitään vierailtavaa - leirintäalueet, taloja, taloja, taloja... Hmm, merkillinen tosiaan tämä kaksi puolinen Tampere. Sinne toiselle puolelle joskus on niin pitkä matka - pitänee jatkaa tämän oman uuden puolikkaansa tutkimista kun täältäkin näyttää löytyvän salattuja hauskuuksia ihan nokan alta.


Mutta tasapuolisuuden nimissä on kerrottava, että siltä toiselta puolelta koskea, Stockan puolelta, löytyy loistava kesäterassi myös, löytyy ihan kosken rannasta vielä. Koskipuiston Rosson pitkät perinteet omaava terassi on ehkä paras paikka ikinä nauttia kauniina päivänä nauttia lasit kuoharia. Ja lasilliselle kuoharia löytyy aina syy, syyksi riittää vaikkapa vaan hyvä päivä.



HEDELMÄSMOOTHIE
4 annosta:

½ l maustamatonta jogurttia
3 dl appelsiinimehua
2-3 banaania
1 mango

- Kuori hedelmät ja pilko ne tehosekoittimeen, kaada jogurtti ja mehu mukaan ja sekoita. Nauti heti kylmänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti