perjantai 28. tammikuuta 2011

Ranskalaiskorttelin elämää

Tampereella on vanhakaupunki, maailman pienin vanhakaupunki varmaan. Korttelin kokoinen (tai oikeastaan vain yhden kadun), rakennustyyliltään ranskalaisvaikutteinen, sen takia tuota Satakunnankatuun, Aleksanterinkatuun, Rongankatuun ja Pellavatehtaankatuun rajoittuvaa Ojakadun halkaisemaa aluetta kutsutaankin ranskalaiskortteliksi. Ranskalaiskorttelissa on Vohvelikahvila, Kulttuurikahvila Runo sekä designliike Supermukava, vanhantavaranliike Vintage Garden ja taidegalleria Ronga. Näiden viiden käyntikohteen takia ranskalaiskortteli kannattaa merkitä myös omaan Tampere-karttaansa.

Kahvila Runossa on ihan oma tunnelmansa, kaikilla aisteilla nautittava, sellainen mikä pitää itse kokea. Rauhassa ilman kiirettä, joko yksin tai sitten yhdessä ystävien kanssa. Romanttisessa Runossa voi nimensä mukaisesti lukea runoja, oven taakse kätkeytyvä rustiikkinen kirjahylly on täynnä kotimaisen ja ulkomaisen lyriikan aarteita. Runossa on myös hyvä lehtivalikoima. Isot ikkunat tekee pienestä kaksikerroksisesta ja todella ihanalla tavalla aikaa nähneestä kahvilasta valoisan, hiljainen musiikki peittää puheensorinaa ja avokeittiöstä kantautuvat itseleivottujen pullien, leipien ja piirakoiden tuoksut saavat asiakkaan haaveilemaan eurooppalaisista kahvilaherkuista. Runossa siirtyy hetkeksi kauas Suomesta, keskelle oikeaa ranskalaista kahvilaa... Aikoihin en ole nähny missään näin laajaa teevalikoimaa - avohyllyllä olevissa purkeissa odottaa maistajaansa parisenkymmentä erilaista teelaatua. Erityistä huomiota ansaitsee muuten myös kahvilan ulkopuolella markiisien yläpuolella oleva nostalginen kyltti. Joskus 80-luvun alkupuoliskolla niitä oli vielä kaikkialla, nykyisin harvoin näkee enää missään.  


Kulmittain Runoon nähden Ojakadun toisella puolella on toinen käymisen arvoinen kahvila, pieni Vohvelikahvila. Alunperin autotalliksi vuonna 1926 rakennettu pieni kivitalo on nähnyt vuosiensa varrella monenlaista - siinä on sijainnut mm. suutari, kirjasitomo ja Tampereen ensimmäinen huoltoasema.


Kahvilan logossa sanotaan, että Vohvelikahvila on "onnellisten ihmisten kohtauspaikka". Se se taitaa olla, ei tänne voi pahalla mielellä ees mennäkään. Ja voiko oikeesti parempaa välipalaa keksiä kuin syödä puoleksi kivan seuralaisen kanssa ensin lämmin suolainen vohveli ja nauttia sitten kahvin kanssa jälkkäriksi makea vohveli tässä pienessä ihanassa kahvilassa - siitä jos mistä tulee vain entisestäänkin onnellisemmaksi. Mmm... Mun ehdoton suolainen lemppari on vohveli, jossa täytteenä on lämminsavulohta ja kermaviili-raejuustokastiketta. Makeitten vohveleitten fanitus vaihtelee enemmän, mutta viimekertainen mansikkahillo-vuohenjuustosetti oli erikoisella yhdistelmällään kyllä aika lyömätön. Vohvelikahvilan vohvelit on sellaisia perinteisiä paksuja ja ruudullisia, sellaisia joissa neljä sydänkuviota yhdistyy kokonaiseksi ympyräksi. Pieni vohvelikahvila luottaa siis perinteiseen, ei mitään amerikanhöpötyksiä tai ranskalaisiacrepetyksiä. Tällä pienellä vohvelikahvilalla on nykyisin muuten sisko, sama omistaja on avannut hieman isomman vohvelikahvilan Tuomiokirkonkadulle.

http://www.vohvelikahvila.com

Design On Tampere ry järjestää useampia kertoja vuodessa erilaisia tapahtumia ympäri kaupunkia. Jo perinteeksi on muodostunut paitsi joulun alla Pakkahuoneella järjestettävä Designtori, myös ulkoilmatori juuri täällä ranskalaiskorttelissa. Mukana torilla on paitsi Ojakadun liikkeet, myös muita kotimaisia design-tuottajia ympäri Suomea. Tulevia tapahtumia voi käydä vilkaisemassa heidän nettisivuiltaan: http://www.designontampere.com. Vintage Gardenin onneksi löytää Ojakadulta aina, se on ihana aarreaitta, sen runsas ja romanttinen näyteikkuna kutsuu astumaan sisään tekemään löytöjä. Lähes poikkeuksetta ovesta käytyäni olen löytänyt jotain joko itselleni tai lahjaksi ystävilleni, jotain viemistä jonnekin. Ja ideoita, niitähän sieltä löytää, ajatuksia toteuttaa joku pieni juttu jollain tietyllä tavalla omassa elämässäänkin. Mie tykkään tällaisista pienistä ja rakkaudella pidetyistä putiikeista.

http://vintagevg.blogspot.com/
http://interiorvg.blogspot.com/



En aikaisemmin tiennyt olevani varsinaisesti taiteenystävä, mutta viimeisen vuoden aikana olen löytänyt itseni useampia kertoja taidegallerioista, joita Tampereella on kiitettävän paljon ja joissa näyttelyt vaihtuvat kiitettävän usein. Ranskalaiskorttelin kulmassa sijaitseva Galleria Ronga on yksi suosikeistani, eksyin sinne ensimmäisen kerran naapurini kutsusta hänen näyttelynsä avajaisiin syksyllä 2009. Sittemmin on tullut poikettua aina silloin tällöin katsastamassa mitä milloinkin on ollut esillä. Galleria on avoinna joka päivä klo 12-18 eikä sinne ole pääsymaksua. Jos tämä perjantai olisi ollut sateinen ja ankea perjantai, olisin saattanut kotimatkani varrella piipahtaa Rongassa piristämässä itseäni tänäänkin.


En omista vohvelirautaa, ainakaan vielä, mutta lettuja voi tehdä kotona ilman tuota laitettakin, siksi muunnan vohvelikahvilan ihanat paksut herkkupalat täytetyiksi letuiksi. So här:

TÄYTETYT LETUT
15 kpl:

Taikina:
1 l rasvatonta maitoa
4 kananmunaa
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 6 dl vehnäjauhoja
öljyä tai voita paistamiseen

- Riko kananmunat kuppiin ja sekoita munien rakenne rikki. Lisää kyytiin maito, sokeri ja suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen niin kauan, että kaikki paukut on hajonneet ja taikinan koostis on oikea lättyjen tekoa varten.
- Anna taikinan seisahtaa ja turvota puolisen tuntia ennen paistamista.

Paistaessa aina ensimmäinen lettu menee pieleen, älä siis menetä hermojasi heti. Lisää rasvaa vain joka toiselle lätylle, säästää rasvan määrässä ja maku on parempi. Vitonen tuntu tällä kertaa olevan sopiva lämpö n. 1 dl kokoisten lettujen paistamiseen semmosella perus isolla teflon-pannulla.

Täytteet:
1. Jauheliha-paprika-sipuli
2. Paprika-herkkusieni-oliivi-sipuli
3. Kinkku-ananas-aurajuusto-sipuli

400g naudan jauhelihaa
150g voileipäkinkkua
n. 200g punaleimaemmentalia
2 punaista paprikaa
2 sipulia
½ pkt aurajuustoa
1 prk ananaspaloja
1 rss tuoreita herkkusieniä
20 kpl mustia oliiveita
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria rouhittuna
chilijauhetta

- Raasta juusto.
- Paista jauheliha ja toinen sipuleista pilkottuna. Mausta se mieleiseksesi tomaattipyreellä, valkosipulilla, mustapippurilla ja chilijauheella ja ota pois liedeltä. Pilko toinen paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita kuutiot paistettuun jauhelihaan. Laita täyte 1 sivuun odottamaan.
- Pese ja viipaloi herkkusienet ja paista ne pannulla, mausta mustapippurilla ja valkosipulilla. Pilko toinen paprika pieniksi kuutioiksi ja siivuta oliivit sekä silppua toinen sipuli. Sekoita paprika, oliivit sekä puolet sipulista paistettujen herkkusienien joukkoon, kun ne on otettu sivuun liedeltä. Laita täyte 2 sivuun odottamaan.
- Suikaloi voileipäkinkkuviipaleet noin puolen sentin levyisiksi matosiksi. Valuta ananaspalat ja murusta aurajuusto. Nämä ainekset ripotellaan lopun sipulin kanssa kolmannenlaisten lettujen täytteeksi.
- Levitä täyte 1 viidelle letulle, ripottele emmentalraastetta päälle ja kääri täytetyt letut rullaksi. Nosta rullat uunipellille.
- Levitä täyte 2 viidelle letulle, ripottele emmentalraastetta päälle ja kääri täytetyt letut rulliksi. Nosta rullat saalle uunipellille ensimmäisten seuraksi.
- Ripottele kinkkusuikaleet, ananaspalat, sipulisilppu ja aurajuustomurut seuraaville viidelle letulle, ripottele emmentalraastetta päälle ja kääri täytetyt letut rulliksi. Nosta myös nämä rullat uunipellille muiden seuraksi.
- Jos juusto raastetta jäi, ripottele loput kaikkien rullien päälle ja laita rullapelti sitten uuniin 250'C ja paista muutama minuutti niin, että juusto rullien sisällä sulaa.

Uunista tultuaan rullat ovat valmiit tarjoiltaviksi joko sellaisenaan tai lisukesalaatin kanssa. Yks ihminen (iso mieskään) ei kerralla pysty kyllä syömään ku maksimissaan kolme rullaa, joten tää ohje riittää siis viidelle. Tai yksikköasujalle ruoaksi, iltapalaksi, seuraavan päivän työlounaaksi ja pariksi muuksi myöhemmäksi lounaaksi pakastimeen laitettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti